Project Description

Az MC multizone nedvesítő előnyösen alkalmazható mindenhol, ahol préslevegő, kompresszortelep áll rendelkezésre. Ez nagyon sok ipari létesítményben így van.

A MC multzone alapvetően két egységből áll, az elektromos vezérlést adó központi egységből, mely központ látja el vízzel és préslevegővel a két szabályozott hidraulikai kört és a porlasztott vizet bejuttató rendszerből, mely a porlasztókból és a vizet szállító csövekből illetve a tartó keretekből áll. A központi egység akár a légkezelőbe, akár az ellenőrzött helységbe is felszerelhető. A rendszer mind ipari mind középületekben működő légkezelő rendszerekben alkalmazható előnyösen, ahol nedvesítés és adiabatikus hűtés egyaránt igény.

A rendszer a két kört ellátó önálló szabályzó rendszerrel van ellátva, mely szabályozza a porlasztók által igényelt víz/ levegő mennyiséget. A porlasztott víz mennyiségét a megfelelően elhelyezett hőmérséklet/ nedvesség érzékelők jele alapján vezérli a szabályzó. A szabályzó indítja és vezérli a szükséges tisztítási és átöblítési ciklusokat is.

Carel MC multizone műszaki adatok »

A rendszer képes a levegő páratartalmát szabályozni egymástól függetlenül több zónában (szoba, AHU, hűtőkamrák) egy „master/slave” elrendezés esetén.

A „master /slave” rendszerben egy „master” és több „slave” (maximum 5) csatlakozik a rendszerhez LON hálózaton keresztül. A „master” olyan LCD kijelzővel felszerelt szabályzóval van ellátva, ahol az összes berendezés állapota kiolvasható és erről a kezelőszervről az összes berendezés működése is felprogramozható. A „slave” berendezések szabályzó rendszere azonban olyan, hogy a „slave” egység akkor is üzemképes marad, ha a kapcsolat a „master”–rel megszakad.

A „master /slave” konfiguráció alkalmazható, ha:

 • Nagy teljesítmény szükséges: alkalmazható helységekben, ahol több mint 230 kg / h párásítás szükséges, és így több mint amit egy MC szekrény el tudna látni. A vezérlő jeleket (szondák, külső jelek, határoló érzékelő) csak a „master” készülékhez kell csatlakoztatni. A terhelés elosztását a „master” végzi el. Ez lehetővé teszi olyan rendszerek felépítését is, amelyek kapacitása akár 1380 kg / h;
 • Többzónás alkalmazások: alkalmazások több övezetben, helyiségben vagy légcsatornák, mindegyiknek megvan a maga más-más páratartalom / hőmérséklet igénye. Az összes szekrény egyes paraméterei, állapot információi és más üzenetek megtekinthetők és szerkeszthetők a „master” felhasználói felületéről. Nagy létesítmények nagy tereit adott esetben több zónára osztották, mindegyiket a saját páratartalom / hőmérséklet érzékelője segítségével a többzónás „master/slave” rendszer vezérli.
 • Automatikus fúvóka öntisztító rendszer: minden, „master” és „slave” szekrény, rendszeresen aktiválja ciklusonként a porlasztó fúvókából való víz kiszárítás és tisztítás folyamatát, ezáltal megszüntetve ásványi sók lerakódását, és jelentősen növeli a szükséges karbantartási ciklusokat.

A tápvíznek meg kell felelnie az UNI8884 („Hűtő- és nedvesítő körökben alkalmazott víz jellemző”) előírásainak. A fenti szabvány előírásai szerint a víz akár kútból akár ivóvízhálózatból származik (EC 98/83direktíva) a főbb víz jellemzőknek az alábbi határok között kell maradnia:

 • elektromos vezetőképesség
 • Összes keménység <5°fH (50ppm CaCO3);
 • 6,5<pH<8,5;
 • Klorid tartalom <20mg/l;
 • kovasav tartalom <5mg/l;
 • vezetőképesség kevesebb mint 30mS/cm(agresszív vizek esetén ajánlott az MC alkalmazása);

Hasonló követelmények találhatók a VDI6022, VDI3803 irányelvekben, mely az európai szabványok alapja.

Az MCmultizone tápvíz csatlakozási körbe a készülék előtt az alábbi szerelvényeket építsük be:

 • 5mikron finomságú vízszűrő (szűrőt szükség esetén szállítunk);
 • Néhány literes tágulási tartály (CAREL SpA nem szállítja), a káros vízütések elkerülése érdekében.

A szekrényre csatlakoztatott, nyomott elosztó csőhálózaton végezzenek 0,35 bar tömörségi próbát.

MC multizone esetében:

 • a legkedvezőbb a fordított ozmózissal működő vízkezelő alkalmazása;
 • Ivóvíz alkalmazható ugyan, de porképződéssel kell számolni és gyakoribb karbantartás szükséges, különösen a fúvókák tisztítása miatt.
 • Lágyított víz alkalmazásakor tisztában kell lennünk azzal, hogy a lágyítás nem csökkenti az feloldott sók mennyiségét a vízben.

Minden esetben vegyük figyelembe, hogy a tápvízzel szemben alapvető követelmények az alábbiak:

Vízminőségi követelmények Mérték-egység Határértékek
Min. Max.
(**) (pH) 6,5 8,5
Fajlagos vezetőképesség 20 °C-on
(σR20°C)
μS/cm 0 50
Összes keménység  (TH) mg/l CaCo3 0 25
Változó keménység mg/l CaCo3 0 15
Old   Összes oldott szilárd anyagok (CR) mg/l (1) (1)
Szárazanyag tartalom 180 °C-on ( R180) mg/l (1) (1)
Vas+ Mangán mg/l Fe+Mn 0 0
Kloridok ppm Cl 0 10
Szilíciumdioxid mg/l SiO2 0 1
Klorid ionok mg/l  Cl- 0 0
Kalcium szulfát mg/l   CaSO4 0 5

 

(1) = értékek a fajlagos vezetőképességtől függenek, általánosságban;
(CR) ≈ 0,65 *δR20°C; R180 ≈ 0,93 *δR20°C